Man die isolatie aan het plaatsen is in de muur

Natte isolatie kan een serieus probleem vormen, dus het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak ervan kan zijn en hoe je het oplost en kan voorkomen. Je leest hier meer over hoe vochtige isolatie ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Wat is de oorzaak van vochtige isolatie?

Als je nat isolatiemateriaal ontdekt, is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is. Vochtproblemen bij isolatie kunnen op verschillende plekken ontstaan. Je moet dus ook rekening houden met de locatie van het probleem. Vochtige isolatie kan verschillende oorzaken hebben: 

  • Lekkende leiding

  1. Condensatie: condensatie ontstaat bij kou of warmte door een slechte afdichting. De warme binnenlucht komt in contact met het koude oppervlak van de afdichting en veroorzaakt condens.
  2. Infiltratie: dit komt voor bij regen door onderbrekingen in de dakopbouw. Hierdoor ontstaat een infiltratieweg, waardoor de regen naar binnen sijpelt. 

Afhankelijk van de oorzaak van de vochtige isolatie, is de aanpak ook anders. Het is dus goed om eerst te identificeren waar het probleem vandaan komt. 

Moet ik natte isolatie vervangen? 

Helaas verliezen de meeste isolatiematerialen hun isolatievermogen als ze nat worden. Je zult dus je natte isolatie moeten vervangen als deze niet voldoende kan drogen. Als de isolatie goed droog kan worden, dan is het niet nodig om het te vervangen. Sommige isolatiematerialen zijn meer waterbestendig dan andere, let hier ook goed op.

Hoe los ik natte isolatie op?

Heb je de oorzaak geïdentificeerd? Dan kun je nu het probleem gaan oplossen. Allereerst is het belangrijk om te kijken of het isolatiemateriaal droog gemaakt kan worden. Als dit niet mogelijk is, dan zal het isolatiemateriaal vervangen moeten worden. Afhankelijk van de oorzaak moeten er andere actiepunten ondernomen worden: 

  1. Lekkende leiding: het repareren van de leiding is het belangrijkste. Dan kan het isolatiemateriaal gedroogd of vervangen worden. 
  2. Condensatie: identificeer waar de slechte afdichting zit. Zorg ervoor dat de afdichting goed gesloten wordt en maak het isolatiemateriaal droog. Indien het niet droogt, moet het vervangen worden. 
  3. Infiltratie: identificeer waar de infiltratie plaatsvindt. Repareer de onderbrekingen in de dakopbouw en maak de isolatie droog of vervang het.

Welke isolatie mag nat worden? 

Sommige isolatiematerialen zijn meer vochtwerend dan anderen. Het is daarom goed te weten welk isolatiemateriaal van toepassing is in je huis en hoe je dan moet handelen. Bij veel isolatiematerialen heeft vocht invloed op hun isolatiewaarde.

Glaswol

Mag glaswol isolatie nat worden? In principe kan glaswol nat worden, het is namelijk waterafstotend. De vezels van de minerale wol zorgt ervoor dat het geen water op kan nemen. Zolang je ervoor zorgt dat glaswol goed droogt, verlies je geen isolatiewaarde. Als het vochtig blijft kan het wel isolatiewaarde verliezen. Ook is er bij langdurige vochtigheid de kans dat er schimmelvorming ontstaat. 

Steenwol

Steenwol is net als glaswol waterafstotend. Hierbij geldt ook dat zolang de steenwol droog is, er geen isolatiewaarde verloren gaat. Steenwol is wel minder waterafstotend dan glaswol, dus er is ook sneller kans op schimmelvorming. Er zijn ook andere factoren waar je rekening mee moet houden als je een keuze wilt maken tussen glaswol of steenwol. Denk hierbij aan levensduur en prijs.

PUR

PUR (polyurethaan) is over het algemeen niet waterbestendig. PUR-isolatie kan water absorberen en hierdoor kunnen de isolerende eigenschappen negatief worden beïnvloed. Er zijn ook ‘waterdichte’ purschuimen. Maar ook hier kan langdurige blootstelling aan vocht leiden tot degradatie van het PUR-materiaal, zoals krimp, verzachting en verlies van isolatievermogen. Daarom is het belangrijk om PUR-isolatie te beschermen tegen vocht en eventuele vochtbronnen in de omgeving aan te pakken. 

Bij waterschade aan PUR-isolatie is het vaak noodzakelijk om de aangetaste isolatie te vervangen om de optimale prestaties te behouden en mogelijke schade aan de constructie te voorkomen. 

PIR

PIR (polyisocyanuraat) isolatie is over het algemeen waterbestendig. PIR heeft goede vochtbestendige eigenschappen en kan water absorberen zonder dat dit de isolerende prestaties aanzienlijk beïnvloedt. Het materiaal behoudt zijn structuur en isolerende eigenschappen, zelfs bij langdurige blootstelling aan vochtige omstandigheden. Dit maakt PIR een geschikte keuze voor isolatie in gebieden waar vocht aanwezig kan zijn, zoals kelders of vochtige ruimtes.

Hoewel PIR waterbestendig is, is het nog steeds belangrijk om aandacht te besteden aan een goede installatie en luchtdichting om te voorkomen dat vocht door scheuren of openingen de isolatie bereikt. Het gebruik van een geschikt dampremmend membraan kan ook helpen om vochttransport te voorkomen en de prestaties van de isolatie te optimaliseren.

Kan isolatie tegen regen? 

Isolatiematerialen zijn over het algemeen goed bestand tegen regen, met uitzondering van PUR-isolatie. Als je bezig bent met een nieuwbouwproject is het dus geen probleem als de isolatie blootgesteld is aan regen. Het belangrijkste is dat de isolatie goed kan drogen. Zo verlies je geen isolatiewaarde en verminder je de kans op schimmelvorming door het vocht. 

Hoe kan ik vochtige isolatie voorkomen?

Om vochtige isolatie te voorkomen kun je enkele stappen ondernemen. 

  1. Dampscherm: Gebruik een dampscherm of dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatielaag. Zo voorkom je dat vochtige lucht in contact komt met de isolatie en condens veroorzaakt.
  2. Plaatsing: Let op dat de isolatie correct geplaatst wordt en vermijd kieren of scheuren waar vocht door kan komen. 
  3. Luchtdichting: Zorg voor goede luchtdichting van het gebouw. Dek eventuele luchtlekken met isolatietape of kit. 
  4. Ventilatie: Voldoende ventilatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid onder controle blijft.
  5. Onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud en inspecties. Zo kun je mogelijke vochtproblemen vroeg detecteren en voorkomen dat het vocht bij je isolatie komt.

Heb je nog vragen over natte isolatie of wil je graag advies voor het maken van een keuze tussen isolatiematerialen? Neem gerust contact op met ons of gebruik onze keuzehulp. We helpen je graag.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp