Klimaatfolie gebruiken bij een dampdichte constructie

Klimaatfolie is een slimme isolatiefolie die er voor zorgt dat het condens in je woning gereguleerd wordt. Afhankelijk van het weer, gaat het materiaal van klimaatfolie open of dicht staan. In de zomer is de folie dampopen om zo te voorkomen dat je veel condens in je woning krijgt. In de winter werkt de folie dampwerend, zodat er geen vocht van buiten naar binnen dringt. Klimaatfolie is ideaal om te gebruiken als je constructie naar buiten toe dampdicht is.

Wat is klimaatfolie?

Klimaatfolie, ook wel damp variabele folie genoemd, is een folie die een dampregulerende werking heeft. Het membraan van de klimaatfolie zorgt kan passen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van buiten en buiten. Dit geeft de klimaatfolie een optimale werking, in de zomer en in de winter. Maar hoe werkt het precies?

Klimaatfolie in de zomer

In de zomer is het buiten vaak warmer dan binnen. De warme lucht in de zomer bevat erg veel waterdamp. Dat geldt zowel voor de lucht binnen als buiten. Omdat de lucht warm is, is deze vaak ook vochtiger. Hierdoor ontstaat er een dampdruk die van buiten naar binnen komt. Een klimaatfolie zorgt in de zomer voor een drogende werking en is dan dampopen. Hierdoor kan vocht wegkomen en trekt het niet in de isolatielaag of constructie.

Klimaatfolie in de winter

In de winter werkt klimaatfolie juist andersom. Buiten is het dan vaak kouder dan binnen. De warme lucht die van binnenkomt bevat veel meer waterdamp dan de koude lucht van buiten. In dit geval is er sprake van een dampdruk die van binnen naar buiten wil gaan. Klimaatfolie heeft dan een dampremmende functie. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht zal ophopen in de isolatielaag en de constructie. Met een klimaatfolie zorg je ervoor dat het condens van binnen niet in de constructie kan trekken.


Klimaatfolie toepassen bij een dampdichte constructie

Klimaatfolie is ideaal om toe te passen bij constructies die naar buiten toe dampdicht zijn. Dit zijn ruimtes in de schil van de woning waar warme lucht in contact komt met koude lucht. In die ruimtes ontstaat het meeste condens waar je dan klimaatfolie kunt gebruiken zodat het vocht niet in de constructie trekt. Voorbeelden van deze toepassingen zijn platte daken, wanden, bijkeukens en aangrenzende schuurtjes. Klimaatfolie wordt altijd aan de warme zijde (binnenkant) aangebracht. Het voordeel van klimaatfolie is dat je het maar aan een kant hoeft aan te brengen, omdat de andere kant dampdicht is.


Milofol Active klimaatfolie

Een bekende en veel gebruikte klimaatfolie is de Milofol Active. Deze folie is gemaakt uit een polypropyleen nonwoven en een polyethylene-copolymerfilm. Milofol Active klimaatfolie werkt optimaal in een situatie waarbij de dampdicht laag aan de buitenzijde van de constructie is geplaatst, zoals bij platte daken. Het gebruik van Milofol Active zorgt voor een blijvende optimale werking van de isolatie en voor lagere energie kosten.


Tyvek Airdguard Smart

Een andere klimaatfolie die veel gebruikt wordt is de Tyvek Airguard Smart. Deze folie bestaat uit HDPE Tyvek voorzien van een polymere coating. Net zoals alle klimaatfolie, heeft de Tyvek Airguard Smart in de zomer een lage dampweerstand en in de winter een hoge dampweerstand. Hierdoor is de folie ideaal om te gebruiken bij een koude zijde die niet of nauwelijks kan ademen. De Tyvek Airguard smart folie zorgt ervoor dat vocht wat in de constructie zit, snel wordt afgevoerd. Daarnaast heeft de folie een zelfregulerende vochthuishouding wanneer er onvoorziene vochtinfiltratie optreed.


Hoe gebruik je klimaatfolie?

Zoals hierboven beschreven wordt klimaatfolie vooral gebruikt in situaties waar de constructie naar buiten toe dampdicht is, dus bijvoorbeeld bij een plat dak. Klimaatfolie bevestigen doe je volgens de volgende stappen:

  1. Je bevestigt de klimaatfolie met nietjes op de achterliggende constructie direct tegen het isolatiemateriaal aan. Je kunt ook dubbelzijdige butyl tape gebruiken om de folie tegen de achterliggende constructie aan te plakken.
  2. Plak de naden die zijn ontstaan af met spinvlies tape zodat de folie waterdicht wordt afgesloten.
  3. Voor de vochtregulatie is het belangrijk dat er 20 mm ruimte overblijft tussen de isolatiefolie en de wandafwerking. Dit kun je makkelijk doen door een spouw te plaatsen.


Klimaatfolie kopen bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl

Bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl bieden wij verschillende soorten klimaatfolie aan die je kunt gebruiken onder je isolatiemateriaal. Klimaatfolie is veelzijdig, makkelijk te verwerken en draagt bij aan een gezond woonklimaat. Voor vragen over klimaatfolie kun je gemakkelijk contact met ons opnemen. Ben je op zoek naar iets anders dan klimaatfolie? Bekijk dan snel onze andere soorten folies.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp