Geen kruipruimte, maar wel isoleren
Heb je een huis zonder kruipruimte, maar wil je toch de vloer isoleren? Dat kan! De mogelijkheden zijn beperkter dan wanneer je wel een kruipruimte hebt, maar mogelijkheden zijn er zeker. Bodemisolatie is zonder kruipruimte helaas niet mogelijk, maar vloerisolatie is in de meeste gevallen zeer goed te realiseren. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd met als voornaamste doel het tegengaan van vochtproblemen. Met vloerisolatie wordt het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de boven- of onderkant van de vloer bedoelt, om zo de thermische en/of akoestische eigenschappen van de vloer te verbeteren. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waarom je de vloer wilt isoleren. Woon je in een flat of appartement en wil je geluid tegen houden? Of heb je een woonhuis en wil je kou en warmte tegen houden? Als je geluid tegen wil houden zal je op zoeken moeten naar isolatiemateriaal dat ook een goede akoestische isolatiewaarde heeft. Voor thermische isolatie zul je vooral naar de Rd-waarde van het isolatiemateriaal moeten kijken. Met goede vloerisolatie kan er flink op de energiekosten bespaard worden.
Isoleren van de betonvloer
Als je geen kruipruimte hebt, maar wel wil isoleren, dan kun je de betonvloer isoleren van bovenaf door isolatiemateriaal aan te brengen op de betonvloer. Hiervoor moet eerst de bestaande vloerbedekking weggehaald worden, Vervolgens leg je het isolatiemateriaal op de betonnen vloer. Daar bovenop komt plaatmateriaal om het isolatiemateriaal te beschermen. Vervolgens kan de vloerbedekking teruggezet worden. Het nadeel van deze manier van isoleren is wel dat de vloer (afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal) enkele centimeters hoger komt te liggen, waardoor deuren zullen klemmen of helemaal niet meer passen. Dit is op te lossen door de deuren in te korten of ringen te plaatsen tussen de scharnieren van de deuren. Geschikte soorten vloerisolatie zijn:
- EPS-vloerplaten, dit zijn lichte isolatieplaten met een blijvend hoge isolatiewaarden. De platen ongevoelig voor vocht en van brandveilige SE-kwaliteit. Deze vloerplaten zijn vooral bedoeld voor thermische isolatie. Ze hebben enige akoestische isolatie, maar minder dan bijvoorbeeld de Rockwool zwevende vloerplaten.
- Rockwool zwevende vloerplaten, dit zijn harde steenwol isolatieplaten met een zeer gunstige dynamische stijfheid. De vloerplaten zijn geschikt voor zowel thermische isolatie als geluidsisolatie.
- PIR-Underlayment isolatieplaten. Hierbij zijn het plaatmateriaal en het isolatiemateriaal met elkaar verlijmd. Zo kun je beide tegelijk plaatsen, wat een flinke tijdsbesparing oplevert. Aan beide kanten van het isolatiemateriaal is een aluminium laag aangebracht, zodat vocht geweerd wordt en de isolatieplaten blijvend isoleren.
- Alkreflex isolatiefolie. Dit is een dun folie met een dampdichte laag, doordat het folie zo dun is, is de verwerking ervan gemakkelijker dan alternatieve isolatiematerialen.
Isoleren van de houten vloer
Heeft u een houten ondervloer, maar geen kruipruimte en wilt u toch uw houten vloer isoleren? Dan kunt u ook bovengenoemde manieren gebruiken om de vloer te isoleren. Er is echter nog een andere mogelijkheid voor vloerisolatie. Bij een houten ondervloer kun je de planken weghalen, waardoor er toch aan de onderkant van de vloer geïsoleerd kan worden. Haal om de paar meter een aantal vloerplanken weg. Breng vervolgens het isolatiemateriaal aan en leg de planken weer terug.
Kostenbesparing door vloerisolatie
Door de vloer te isoleren hoop je waarschijnlijk te besparen op de energiekosten. Hoeveel je uiteindelijk bespaart op de energierekening hangt af van verschillende factoren, zoals de totale vloeroppervlakte, de Rd-waarde van het isolatiemateriaal en hoe goed de rest van de ruimte geïsoleerd is. Stel, je woont in een rijtjeshuis of twee-onder-één kapwoning. Over het algemeen gaat men dan uit van een kostenbesparing van €200-€300 per jaar na vloerisolatie.