Een dak isoleren van binnenuit

Isoleren van daken vanuit de binnenkant is een aantrekkelijke manier voor huiseigenaren om een woning energie-efficiënter te maken, zonder ingrijpende externe werkzaamheden.

Het direct aanbrengen van isolatiemateriaal tegen het dakbeschot maakt het isoleren minder arbeidsintensief en helpt bij het behouden van het originele dak. Ook is het niet nodig om de gevels aan te passen, wat meestal noodzakelijk is bij het isoleren (en daarmee ophogen) van een dak bij isolatie van buitenaf. 

Voordelen van binnenuit isoleren

Het van binnenuit isoleren van schuine daken brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals een vermindering in energiekosten door het behouden van warmte in de winter en het buiten houden van hitte in de zomer. Bovendien biedt het een geluidsisolerende laag die het wooncomfort verhoogt.

Let wel op: voordat je begint met isoleren, moet je het dak goed controleren op lekken en de aanwezigheid van een dampdichte laag.

Overwegingen voor isolatiemateriaal

Het selecteren van het juiste isolatiemateriaal is een onmisbare stap in elk isolatieproject, dus ook bij de isolatie van woonruimtes en daken. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen, die het geschikt maken voor verschillende toepassingen en uitdagingen. Hieronder leggen wede voordelen en specifieke toepassingen van populaire isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol en PIR-platen uit.

Glaswol voor isolatie van binnenuit

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal gemaakt van gerecyclede glasvezels. Het is licht van gewicht, gemakkelijk te hanteren en te snijden. Dit vergemakkelijkt het plaatsingsproces. Glaswol staat bekend om de uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en geluidsisolatie, waardoor het een populaire keuze is voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Voordelen van glaswol

  • Uitstekende thermische en akoestische isolatie.
  • Flexibel en makkelijk op maat te snijden.
  • Relatief goedkoop.

Steenwol voor isolatie van binnenuit

Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar is gemaakt van natuurlijke gesteenten. Het biedt naast thermische isolatie ook de beste brandwerende eigenschappen. Het is dichter dan glaswol, waardoor het een betere geluidsisolatie biedt en geschikt is voor toepassingen waar een hogere brandveiligheid vereist is.

Voordelen van steenwol:

  • Goede thermische, akoestische en uitstekende brandwerende eigenschappen.
  • Waterafstotend en dampdoorlatend, wat helpt vochtproblemen te voorkomen.
  • Duurzaam en ecologisch, gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen.

PIR platen voor isolatie van binnenuit

PIR platen zijn harde schuimplaten die bekend staan om hun hoge isolatiewaarde, zelfs als het dunne platen zijn. Dit maakt PIR een efficiënte keuze voor projecten waarbij ruimtebeperking een rol speelt. PIR-platen zijn ook vochtbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in vochtgevoelige omgevingen.

Voordelen van PIR platen:

  • Zeer hoge isolatiewaarde, waardoor dunner geïsoleerd kan worden.
  • Vocht- en waterbestendig, verminderend het risico op vochtproblemen.
  • Sterk en duurzaam, met een lange levensduur.

Hoe begin je met de isolatie?

Het isolatieproces start met een inspectie van het dak om vochtproblemen en lekkages uit te sluiten. Vervolgens is het belangrijk om het juiste type isolatiemateriaal te kiezen.

Voor schuine daken is de ruimte tussen de dakspanten vaak een perfecte plek om isolatiemateriaal aan te brengen. Het gebruik van een dampremmende laag aan de binnenzijde helpt bij het beheersen van vocht.

Praktische tips

  • Bij de inspectie van het dak is het belangrijk om te bepalen of een damp-open dakconstructie aanwezig is. Is dit het geval, dan kan isolatie aan de binnenzijde worden gecombineerd met een dampremmende folie.
  • Voor schuine daken waar een dampdichte laag aan de buitenkant aanwezig is, is het aan te bevelen om isolatiemateriaal te kiezen dat samenwerkt met een klimaatfolie aan de binnenzijde, om zo een optimale vochtbalans te behouden.
  • Het controleren van het dakbeschot op naden en kieren is een belangrijke stap om warmteverlies te minimaliseren en de algehele prestatie van de isolatie te maximaliseren.

De binnenkant van je dak afwerken

Na de installatie van de isolatie en het aanbrengen van de dampremmende laag, kan de binnenkant van het dak afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipsplaten. De platen kunnen vervolgens naar wens worden geschilderd, gestuct of behangen. Dit zorgt voor een nette afwerking.

Conclusie

Het isoleren van schuine daken vanuit de binnenzijde is een effectieve en kostenefficiënte oplossing voor energiebesparing en verbetering van het wooncomfort. Door zorgvuldig de staat van het dak te beoordelen, het juiste materiaal te kiezen en aandacht te besteden aan de afwerking, zorg je voor een perfect eindresultaat.

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste materialen? Neem dan contact met ons op.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp